Aseet

Jutte/ jitte

Jutte tarkoittaa kirjaimellisesti kymmentä kättä. Numero 10 kirjoitetaan ristinä ja se viittaa juttelle ominaiseen hakaseen. Toinen tulkinta on, että jutte antaa sinulle kymmenen käden voiman. Käytännössä kyseessä on noin 40 cm pitkä tanko, joka on yleensä terästä, ja jonka varressa on hakanen vastustajan terän, vaatteen ja ruumiin osan sitomiseen.

Jutte yleistyi Edo kaudella (1603- 1868). Jolloin oli kiellettyä kantaa miekkaa Shogunin palatsissa ja useissa pyhissä paikoissa, joten palatsin vartijat kantoivat miekan sijasta juttea. Siitä se yleistyi Edo-kaudella erityisesti samuraipoliisin ja korkea- arvoisten virkamiesten virkamerkiksi.

Juttea voidaan käyttää pamppuna, sillä voidaan avustaa vastustajan aseistariisuntaa mutodori-tekniikoiden tukena. Sitä voidaan myös hyödyntää lukkoihin, sidontaan ja kuristuksiin. Tyypillinen käyttö on iskeä teräsvarrella vastustajaa sormille murtaakseen sormien luut, jotta tämä pudottaisi aseensa.

Bujinkan katat eli liikesarjat juttea varten tulevat Kukishinden ryusta, mutta asetta voidaan soveltaa useaan muuhunkin tekniikkaan.

fiFinnish