Naginata on yksiteräinen varsiase. Sen terä on tyypillisesti 30- 60 cm, ne on valmistettu samoilla menetelmillä kuin japanilaiset miekat. Terässä on pitkä ruoti, nakago, joka on kiinnitetty varteen tapilla Mekugilla. Varsi on 120- 240 cm pitkä ja ovaalin muotoinen poikkileikkaus. Se on vahvistettu usealla osalla. Varressa oleva ruodille tarkoitettu upotus on tatchiuchi tai tatchiuke, joka on vahvistettu metalli renkailla naginana dogane tai semegane. Myös käytettiin sakawa metalli päällystettä. Tuet peitettiin narulla san-dan maki, joka lakattiin kovaksi. Vastapäässä oli raskas vastapaino ishizuki tai hirumaki. Kun ase ei ollut käytössä terä peitettiin puisella tupella sayalla.
Aikaisimmat maininnat Naginatoista tulevat Heian aikakaudelta (794- 1185), Ensimmäinen selkeä lähde jossa naginata mainitaan on Honchō Seiki joka kirjoitettiin 1150 to 1159 siinä mainitaan Minamoto no Tsunemitsun käyttäneen naginataa. Genpei sotien aikana kun Taira-klaani taisteli Minamoto-klaania vastaan (1180-1185) naginatan nousio tehokkaana lähitaisteluaseena ja se osoittautui erityisen hyväksi ratsuväkeä vastaan. Kun sotakenttätaktiikat muuttuivat painottamaan suuren mittakaavan sodankäyntiä, keihäs yari syrjäytti Naginatan suosiossa. Edo-kaudella naginata sai aatelisnaisten aseen maineen. Pitkä varsi mahdollisti voimakkaiden iskujen tuoton vaikka käyttäjä olisikin fyysisesti heikompi.
Bujinkanissa naginata tekniikat tulevat Kukishinden ryusta. Bujinkanissa myös harjoitellaan Bisentoh jutsua joka on suurempi ja raskaampi naginataa muistuttava ase.