Henkilöt Historia

Takamatsu Toshitsugu

Alkuperainen kuva on Bujinden Honbu Dojolta

Takamatsu (Chosui) Toshitsugu syntyi 10 marraskuuta 1889 Akashissa, Hyôgo Piirikunnassa. Takamatsu oli pienikokoinen lapsena ja muut lapset kiusasivat häntä. Kun hän oli 9-vuotias, hänen isänsä vei pojan Toda Shinryûken Masamitsun oppiin, koska toivoi pojastaan sotilasta. Takamatsu ei itse aluksi pitänyt ollenkaan budo- harjoittelusta. Toda sensei opetti Takamatsulle ensin Shinden Fudo Ryu Dakentaijutsua, jonka Menkyo Kaidenin hän sai jo 13-vuotiaana. Myöhemmin Toda opetti hänelle myös muita vanhoja lajeja. Takamatsu peri myös Koto ryun, Gyokko ryun, Gyokushin ryun, Kumogakure ryun ja Togakure ryun Todalta.  

Takamatsun toinen opettaja oli Mizuta Yoshitarō Tadafusan, jolta hän oppi Takagi Yoshin ryuta, josta hän sai Menkyo Kaidenin 17-vuotiaana.  Takamatsun isä omisti tulitikkutehtaan ja oli palkannut vanhan samurain Ishitani Matsutarô Takakagen sen vartijaksi, Takamatsuta tuli myös hänen oppilaansa. Ishitani kuoli Takamatsun sylissä. Häneltä Takamatsu peri Kukishinden ryun, Hontai Youshin Tagaki ryun, Shinden Muso ryun ja Gikan ryun.

Johtuen haasteottelussa saamastaan kuulovammasta Takamatsu ei päässyt armeijaan. Nuorena aikuisena hän kuitenkin matkusti Kiinaan Mantšuriaan ja Mongoliaan, jossa hän työskenteli vaikutusvaltaisille paikallisille henkilöille ja joutui taistelemaan henkensä edestä useasti. Siellä hän sai lempinimen Môko no Tora (蒙古の虎) Mongolialainen Tiikeri. Hän kävi Kiinassa kahdesti. Toisella matkallaan hänestä tuli kiinalais -japanilaisen taistelulajiyhdistyksen puheenjohtaja ja hän oli hyvin tunnettu kamppailulajin opettaja. Kun hän vihdoin palasi Japaniin 1919, hän vihkiytyi pienen Tendai -temppelin papiksi, jossa hän pian nousi johtoasemaan. Samoihin aikoihin hän auttoi Kuki- perhettä, joiden esi-isä oli perustanut Kukishinden ryun, palauttamaan kyseisen kamppailulajin haaran heidän alaisuuteensa. Erityisesti silloinen perheenpää Kuki Takaharu halusi palauttaa perheen kulttuuriperinteet. Joitain sukupolvia aikaisemmin lajin osaaminen oli kadonnut Kuki-perheen piiristä. Takamatsu pääsi tutkimaan Kuki-perheen säilyttämiä vanhoja tekstejä mm. Amatsu Tataraa. Kukishin ryu oli haarautunut useaan eri haaraan siihen aikaan. Takamatsu auttoi heitä perustamaan Kukishin Shobukyoku organisaation. Iwami Nangakusta oli tullut kamppailulaji perinteiden opetuksesta vastaava Kukishin Shobukyokussa. Kun hän sairastui kuolettavasti, hän pyysi Takamatsua ottamaan vastuun opetuksesta, josta Takamatsu kuitenkin kieltäytyi. Tämä perusti 1950 oman dojonsa Kashihara Shobukyoku Naraan. Hän kuitenkin jatkoi kirjeenvaihtoa Kuki Takaharun kanssa, josta voidaan päätellä hänen lähteneen organisaatiosta hyvässä hengessä. Osa Amatsu Tatara teksteistä tuhoutui myöhemmin osana Tokion pommituksia toisessa maailmansodassa, jonka jälkeen Takamatsu kopioi muistiinpanoistaan tekstit ja luovutti ne Kuki-perheelle 1949.  Myöhemmin hän avioitui ja avasi ravintolan Kahiwabarassa Narassa. Siellä hänellä oli Budo oppilaita ja hän kävi vilkasta kirjeenvaihtoa usean sen ajan tunnetun japanilaisen kamppailulajimestarin kanssa. Siellä hänen dojonsa oli Sakushin, joka tarkoittaa hengen kehittämistä/ vahvistamista.

Vuonna 1957 Takamatsu Tapasi Masaaki Hatsumin, jolle tämä tulisi opettamaan seuraavan 15 vuoden aikana kamppailulajeja ja sitten luovuttamaan päämestaruuden hallitsemistaan kouluista.

Takamatsu menehtyi 2 huhtikuuta 1972.

fiFinnish